Acil Durum ve Afet Yönetimi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Öğrenim Dili: Türkçe Hazırlık: İsteğe Bağlı Puan Türü: YGS-4

Bölümün Normal Öğretim Programı Bulunmaktadır.



Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı Nedir?



Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı Olası bir afet veya acil durumda oluşan etkileri azaltmak ve bunu yönetmek hedefiyle; deprem, sel, çığ, heyelan gibi afetlerin öncesinde eğitim, bilinçlendirme, proje geliştirme gibi önlemleri alacak; Afet olması durumunda koordinasyon başta olmak üzere her türlü kayıp azaltıcı faaliyeti yapmaya ve yönetmeye, mesleği ile ilgili bilgi ve beceri ile donanıma sahip, yenilikçi, araştırmacı ve girişimci elemanlar yetiştirmektir.



Vizyonumuz:

Afet ve acil durumlarda yapılan çalışmaların sürdürülebilir olmasını esas alan, risk yönetimi odaklı, kriz yönetimi, güvenirliliğe özen gösteren ve afet kültürünün oluşturulmasında görev alan bir program olmayı öngörmektedir.

Misyonumuz:

Afetlerin gerçekleşmesinin kaçınılmaz olduğu gerçeğinden hareketle, afet zararlarını ve etkilerini azaltmayı, önlemlerini almayı amaçlayan Acil Durum ve Afet Yönetimi programı misyonunu; “Afet Kültürünü Oluşturma” şeklinde belirlemiştir. Depremler, seller, heyelanlar, kaya düşmeleri, kuraklıklar, fırtınalar, tsunamiler ve diğer birçok afetin insanlar, çevre ve ekonomi üzerinde yıkıcı etkileri vardır. Yıkıcı etkilere karşı insanların ayağa kalkma dirençliliğini artırmak mümkündür. Söz konusu dirençliliğin artırılması afetlerin etkilerini, zararlarını en aza indirecek ve afet sonrası toplumun ayağa kalkma süresini minimize edecektir. Acil Durum ve Afet Yönetimi misyonunu bu bakış açısıyla belirlemiştir.
Bölüm Başkanı
Öğr. Gör. Ömer Faruk Okuyucu
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr. Gör. Tuğçe Yılmaz Karan
Program Başkanı
Öğr. Gör. Tuğçe YILMAZ KARAN
Tarihçe
Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı, 2016 tarihinde Üsküdar Üniversitesi'nde kurulmuş ve 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılında ilk öğrencilerini kabul etmiştir.
Kazanılan Derece
Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikeri
Kabul Koşulları
Bölüme öğrenci kabulü, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlama / sınavları başarma durumunda gerçekleşir. Çerçevesini Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) oluşturduğu ilgili yönetmelikler doğrultusunda, bu programa öğrenci kabulü YGS olarak adlandırılan merkezi sınav sistemiyle YGS-2 puan türüne göre yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Mezunlar ayrıca Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön lisans Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerinden yararlanarak alanlarında kontenjan açıldığı takdirde dikey geçiş sınavı (DGS) ile lisans programlarına kayıt hakkı kazanabilirler. Acil Yardım ve Afet Yönetimi
Hemşirelik,Hemşirelik ve Sağlık Hizmetlerine diley geçiş sınavı ile kayıt yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Toplam 120 AKTS kredisini, programda belirtildiği şekilde zorunlu ve seçmeli derslerden alarak, minimum 2.00 genel not ortalamasıyla tamamlayan öğrenciler mezuniyete hak kazanır.
Mezun İstihdam Olanakları
Acil Durum ve Afet Yönetimi programından mezun olanlar, kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; Afet ve Acil Durum Başkanlığına bağlı il müdürlüklerinde, Afet Yönetim ve Koordinasyon Merkezlerinde, itfaiye teşkilatlarında, sivil savunma arama ve kurtarma birliklerinde, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarında afet yönetimiyle ilgili alanlarda, kamu kurum ve kuruluşları (hastane, okullar, … vb) ile yerel yönetimlerin ilgili birimlerinde, uluslararası kuruluşlarda afet yönetimiyle ilgili organizasyonlarda çalışma imkânı bulabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Harf Notu Ağırlık Katsayısı 100 üzerinden eşdeğer puanı
AA 4.00 90-100
BA 3.50 85-89
BB 3.00 80-84
CB 2.50 75-79
CC 2.00 70-74
DC 1.50 65-69
DD 1.00 60-64
FD 0.50 50-59
FF 0.00 0-49

Bir dersten başarı notu olarak AA, BA, BB, CB, CC, DC ve DD alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için o dersten en az DD notu alması gerekmektedir. (FD), (FF), (DZ) notu alan öğrenciler başarısız olup o dersi tekrarlaması gerekir. GANO(Genel Ağırlıklı Not Ortalaması)’su 2.00 ve daha yukarı olan ve öğretim programında başarısız dersi bulunmayan öğrenci başarılı sayılır. GANO(Genel Ağırlıklı Not Ortalaması)’su 1.80’in altında kalan öğrenci sınamalı statüye geçirilir. Dördüncü yarıyıl sonunda sınamalı statüde olan bir öğrenci, sınamalı statüden çıkmak için öncelikle (CC)’nin altında not aldığı bazı dersleri tekrar eder.



https://sis.uskudar.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1025